twitter
RSS not configured
rss

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites

17 septembrie 2012. Pentru multi dintre noi, aceasta zi nu are nici o importanta. Insa, daca puiul tau e nascut in urma cu 6 sau 7 ani, atunci pentru el va fi prima mare experienta a vietii. Pregateste-l cu blandete pentru aceasta etapa, mult mai stresanta decat gradinita, potrivit specialistilor. Micutul va intra intr-o clasa noua cu 20 sau 30 de copii si astfel isi incepe drumul in societate. Nu uita! Are nevoie ca ambii parinti sa-i fie alaturi.

Primul ghiozdan, prima uniforma, un pachet pregatit cu grija si multe, foarte multe emotii. Si tu ai avut parte de ele si, cel mai probabil, ai inca in minte imaginea careului si a doamnei directoare sau a domnului director.Pentru orice copil, adaptarea la un mediu complet nou este oarecum dificila. Ca sa-i fie mai usor pe 15 septembrie, lasa-l inainte, cel putin o saptamana, sa se joace cu cat mai multi copii, mai ales daca a fost plecat mai toata vara alaturi de voi sau de bunici. In felul acesta, o sa se reobisnuiasca sa fie printre cei de varsta lui.

O alta problema importanta este despartirea de mama, pentru un alt mediu, complet diferit de gradinita. Asa ca tie iti revine datoria sa-i povestesti si despre scoala. Sa-i spui, sub diverse forme placute, ce inseamna materii scolare, cum trebuie sa se poarte cu invatatoarea, cu ceilalti colegi si ca, doar daca merge la scoala, poate ajunge… mare. Iar dupa primele ore petrecute la scoala, nu-l lasa singur, ci ia-ti tu o zi libera sau apeleaza la o bunica sau la cineva cunoscut.

In felul acesta, nu se va simti abandonat. Daca i-a promis ceva legat de scoala, fa bine si tineti promisiunea! Totul e sa nu-i oferi o si mai mare portie de stres.

10 sfaturi pentru începutul de an

1. Obişnuieşte-l cu noul program. După ce în vacanţă a dormit până târziu şi s-a jucat toată ziua, copilul trebuie să se obişnuiască treptat cu programul de şcoală. Cu câteva zile înainte de începerea orelor, trezeşte-l mai devreme, iar seara trimite-l la culcare la ora 21.00.

2. Pregăteşte-l psihic. În ziua dinaintea începerii şcolii, vorbeşte-i despre asta şi explică-i ce are de câştigat mergând acolo, cum ar fi faptul că-şi va face prieteni noi, va afla lucruri interesante şi se va juca.

3. Linişteşte-l. Dacă îţi spune că nu vrea să meargă, nu te speria. Spune-i că înţelegi de ce se teme şi explică-i că şi tu, la vârsta lui, ai trecut prin asta, dar până la urmă ţi-ai făcut mulţi prieteni.

4. Învaţă-l să facă lucruri singur. Dacă este micuţ, copilul tău se va simţi neajutorat când nu eşti în preajmă. Îl poţi ajuta învăţându-l dinainte să se descurce singur în unele situaţii, ca de exemplu la schimbatul hainelor.

5. Ai răbdare. După ce aţi petrecut săptămânile de vacanţă împreună, va fi greu pentru cel mic
să-şi schimbe radical programul. Are nevoie de încurajări din partea ta pentru a nu mai fi timorat.

6. Vizitaţi împreună şcoala. Dacă merge pentru prima dată la grădiniţă sau la şcoală, faceţi o vizită înainte de începerea cursurilor. Într-un loc necunoscut, se va simţi mult mai nesigur şi timorat.

7. Cumpără-i cărţi despre şcoală. Copiii adoră să se identifice cu eroii din cărţi. Micuţul tău îşi va da seama aşa că nu este singurul care se teme de prima zi pe care o va petrece departe de tine şi va putea depăşi obstacolele, la fel ca personajele din poveste.

8. Pregăteşte-i un mic bagaj. Dacă merge la grădiniţă, strecoară-i în bagaj o jucărie sau o fotografie. Se va simţi mai puţin stingher.

9. Trezeşte-l la timp, ca să nu fie nevoie să-l grăbeşti. Dacă nu vrea să mănânce din cauza emoţiilor, nu insista. Pune-i mai bine un pacheţel în cazul în care i se va face foame mai târziu.

10. Însoţeşte-l la şcoală. Dacă poţi şi dacă vrea, du-l până în sala de cursuri. Încearcă să-ţi potriveşti programul astfel încât să-l iei de la şcoală sau să fii acasă când se întoarce.

Comentariile sunt închise pentru Prima zi de scoala

Comments are closed.